Akciğer Grafisi

Akciğer grafisi; akciğerlerde oluşan hastalıkların tanısını koymak amacı ile kullanılan bir cihazdır. Meslek hastalıkları; zararlı bir etken ve bundan etkilene insan vücudu arasındaki, iş sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Nedeni belli olan bu hastalıklar için önlemler alınabilir.

Genellikle meslek hastalıkları, işe başladıktan belirli bir müddet sonra ortaya çıkar. Erken teşhis edildiği takdirde hasta daha kolay bir biçimde iyileştirilebilir. Akciğer filmi neyi gösterir? Aslında akciğer grafisi; mesleğinden dolayı akciğerlerinde sorun olan kişilere tanı koymak için çekilir.

Akciğer grafisi nasıl çekilir?

Solunum yolu ve akciğer rahatsızlıkları bulunan kişiler, uzman sağlık personelleri tarafından röntgen cihazına alınır. Akciğer röntgeni sonucu tanı ve teşhis, doktor tarafından konur.

Mesleki Akciğer Hastalığı Nedir?

Akciğerler; solunum yoluyla dışarıya en açık olan organdır. İş ortamında, pis hava, ağır kokular ve kimyasal maddelerden ilk ve en çok etkilenecek organ yine akciğer olmaktadır. Havada bulunan bakteriler, tozlar, gazlar, dumanlar, hava kirliliği, mikroplar solunum yolu ile akciğerlere kadar alınır. Bu durum akciğer hastalıklarının baş göstermesine neden olur.

 

Mesleki Akciğer Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Solunum yolunda ve akciğerde olan hastalıkların en önemli nedenleri hava kirliliği, ağır kimyasal maddeler, duman, toz, gaz, buhar ve bakterilerdir. Kapalı ortamlarda tedbirsiz bir biçimde çalışan personeller bu tür durumlardan etkilenerek akciğer hastalıklarına yakalanabilir.

Solunum hastalıklarının erken belirtileri burun akıntısı, KOAH, astım, solunum ateşi, öksürük, nefes darlığı ve boğazda yanmadır. Uzun süreli etkilerde ise; astım, amfizem, KOAH, kronik bronşit, hipersensitive pnömoni, pnömokonyoz, akciğer ve akciğer zarı kanseri gibi hastalıklara yol açar.

Mesleki akciğer hastalıklarının tanısının konulması için hasta meslek öyküsünü uzman hekim ile paylaşmalıdır. Burada hasta, yaptığı işi ve işlemleri, kullanılan maddeleri, ortamdaki kimyasal, toz, duman ve gazlara ne kadar maruz kaldığı, kullanılan cihazları detaylı bir biçimde anlatmalıdır. Daha sonra akciğer grafisi çekilir ve solunum fonksiyon testi yapılarak hastaya doğru teşhis konur.

Mesleki Akciğer Hastalıklarının Tedavi Süreci Nasıldır?

Mesleki akciğer hastalıklarının tedavisi, genel hastalıklar ile aynıdır. Tedavi sürecinde ilaçlar ve diğer tıbbi müdahaleler kullanılır. Fakat burada hastalığın nedeninin mesleki olduğu tespit edilirse, kişinin mesleğinden ayrılması gereklidir. Eğer hasta, iş ortamından uzaklaşmazsa hastalık konusunda hiçbir tedavi işe yaramayacak aksine hastalığı daha çok ilerleyecektir.

Sigara kullanan, alerjik reaksiyonlara karşı hassas olan, obez kişiler, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan kişiler, mesleki hastalıklara çok daha fazla duyarlıdır. Bu sebeple bu kişilerin daha sağlıklı ortamlarda çalışmaları önerilir.

Akciğer Grafisi ile Mesleki Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?

Mesleki hastalıkların, erken teşhis edilmesi önlem alınması ve tedavi edilmesi bakımından hayati bir öneme sahiptir. Mesleki akciğer hastalıklarına teşhis konulabilmesi için yapılacak en önemli laboratuar çalışması akciğer grafileridir. Personellerin işe girerken çektirdikleri akciğer grafisi, meslek hastalıklarına maruz kalan personellere de periyodik olarak çekilmesi gerekir.

Hastalıklara doğru tanı ve teşhis koymak için mutlaka kullanılan cihazların, filmlerin, filmin çekimi ve banyosunun kaliteli olması önemlidir. Akciğer filmleri 35×35 boyutlarında olmalıdır ve filmi çekecek olan cihazların yeterliliği göz önünde bulundurulmalıdır.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Periyodik İşçi Sağlığı taramalarında kullanılan akciğer filmlerinin büyüklüğü Dünya Çalışma Örgütü standartlarına göre 35×35 boyutlarında ve 1. ya da 2. kalitede olması gerekmektedir. Ayrıca akciğer grafisinde kullanılan filmin kalitesi ve banyo esnasında temiz film çıktığından, düzgün pozisyonda ve yeterli pozlama ile çekildiğinden emin olunması gerekir.

Akciğer grafisi sonuçları, uzman röntgen uzmanları tarafından çekilmeli ve sonuçlar uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Böylece hasta, gerekli ve yeterli bir biçimde tedavi edilebilir.

Kadim OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği
Sizinle Hemen İletişime Geçelim!
Sizlerde Aşağıdaki Formu Doldurup Bizden Hizmet Talebinde Bulunabilirsiniz!
WhatsApp Telefon Yol Tarifi Alın!